provincies

Malaga

De provincie Malaga, het land van Flamenco, paarden, stieren, tapas, sherry, olijven en vooral veel zon, zee, strand en bergen. Het heeft een indrukwekkende cultuur en natuur. Alle factoren bij elkaar maken deze provincie tot een fiesta!

Malaga is vernoemd naar de stad Malaga, die tevens de hoofdstad van de provincie is. Door de Costa del Sol, en doordat plaatsen als Torremolinos, Málaga, Estepona en Marbella in deze provincie liggen, is het een van de drukst door toeristen bezochte provincies van Spanje.

De meeste toeristen die andere delen van Andalusie bezoeken, komen met het vliegtuig aan op de luchthaven Malaga. Naast Sevilla is Malaga de grootste luchthaven van Andalusie.  Er zijn een aantal belangrijke natuurparken zoals het Parque Natural de la Sierra de las Nieves en het park Parque Natural de los Montes.

Málaga is de kleinste, maar ook dichtst bevolkte van de acht Andalusische provincies. Zij is vooral bekend door de Costa del Sol (Torremolinos, Fuengirola, Marbella), drukbezocht vanwege het mediterrane klimaat met zachte winters, warme zomers en weinig neerslag.

In de provincie kan je uit diverste mooie, interessante excursies kiezen waaronder  de kathedraal en Moors fort in Malaga stad, de stad Antequera met kerken en paleizen en het geërodeerde berggebied van El Torcal en de schilderachtige Axarquia. Het heuvelachtige landbouw gebied ten noordoosten van Málaga. Coín ligt in het dal van de rivier Guadalhorce op ongeveer 40 km van Málaga. Het dal is zeer vruchtbaar en je zal er dan ook veel landbouw en fruitteelt zien.

De stranden van Fuengirola en Marbella zijn prachtig. Niet ver daar vandaan ligt het pittoreske stadje Ronda met zijn beroemde kloof. De typisch wit gekalkte dorpjes zoals Frigliana, Casares, Gaucin en Nerja zijn het bezoek waard.

Sevilla

Sevilla behoort tot de mooiste steden van Spanje. Er zijn zelfs voldoende mensen die vinden dat Sevilla de mooiste stad van Spanje of zelfs Europa is. Omdat schoonheid een subjectief begrip is, zullen wij zulke uitspraken niet doen. Dat Sevilla haar charmes heeft is echter zeker een feit. Geen mens die Sevilla bezoekt en terug zal keren met het gevoel dat Sevilla een harteloze grauwe stad is.

De stad is kleurrijk, heeft een mooie historie en de mensen zorgen ervoor dat de stad tot leven komt. Zeker als er iets te vieren is zul je de Sevillanos massaal terug zien op straat. Een goed feest gaat in Sevilla altijd gepaard met heerlijk eten en drinken. Dit zijn kernelementen in het leven van de inwoners van Sevilla.

Sevilla is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en van de regio Andalusië. Dit is de warmste regio van Spanje, waardoor het openbaar leven aangepast wordt aan de omstandigheden die er op dat moment zijn. In de warmste zomermaanden leeft men daarom vooral ’s avonds buiten op straat. Overdag zoekt men zoveel mogelijk de verkoeling binnen op. In de avonduren kun je terecht op de vele terrassen die Sevilla kent.

Straten waar overdag nog geen terrastafel te vinden is veranderen na zonsondergang tot levendige uitgaansstraten. Hiermee wordt direct een favoriete bezigheid van de Sevillanos aangesneden: feesten. Want als er iets is wat men graag doet in Sevilla dan is het wel feesten. Dat kan massaal zijn, bijvoorbeeld tijdens religieuze feesten, maar soms ook heel klein en spontaan. Dat zijn misschien wel de leukste feestjes die je in Sevilla ziet.

Granada

De spaanse provincie Granada is een onderdeel van de autonome regio Andalusië.

Gelegen in het noord-oostelijk deel van Andalusie heeft de provincie Granada een oppervlakte van ruim 12.000 km2. In de provincie Granada wonen ruim 840.000 inwoners en heeft derhalve een bevolkingsdichtheid van ca 67 inwoners per km2.

De hoofdstad is Granada, een stad met ruim 230.000 inwoners. De stad Granada was ruim 250 jaar lang de hoofdstad van een Moors koninkrijk. Wellicht is de stad Granada het meest bekend om het Alhambra, een Spaans Andalusisch paleis dat staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco. 

In Spanje geniet deze stad ook bekendheid om de kathedraal en de goede universiteit plus met het daarmee gepaard gaande bruisende nachtleven van Granada.

Granada kent een klimaat met zeer hete en droge zomers en, zeker voor Spaanse begrippen, koude winters. Zowel in de zomer als in de winter kan de minimum en maximum temperatuur gemakkelijk 20 graden schelen van elkaar. 

In het zuid-oostelijk deel van deze provincie in Andalusie ligt de sierra nevada. Dit is de hoogste bergketen van Spanje met gedurende de wintermaanden volop mogelijkheden voor het uitoefenen van wintersporten.

De sneeuw valt, op de 14 bergtoppen welke allemaal een hoogte hebben van meer dan 3.000 meter, vanaf oktober en verdwijnt meestal pas weer in juli. De pico de Veleta (3.398 m) en de Mulhacen (3.482 m) zijn de hoogste en bekendste bergtoppen. 

Ten zuiden van Granada en de sierra nevada liggen de terrasvormige velden van Las Alpujaras met talrijke kleine dorpjes. Dit is een gebied waar natuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen. 

In het oosten van deze provincie in Andalusie ligt de stad Guadix. Deze stad is bekend om het feit dat hier duizenden mensen in rotswoningen leven.

Cordoba

mezquita

De meest noordelijke provincie van Andalusie is Cordoba met zijn gelijknamige hoofdstad. Het bestaat uit glooiende vlaktes gedeeld door de rivier Guadalquivir en het berggebied “Sierra Morena”. In deze provincies vind je vele pueblo blancos – witte dorpjes – vol oude monumenten en gebouwen, en Moorse kastelen.

De provincie Córdoba staat bekend om zijn typische droge witte wijnen, welke hoofdzakelijk geproduceerd wordt uit de Pedro Ximenez druif. En verder vind je vele graanvelden, olijfbomen en wijngaarden.

De natuurparken van de regio Córdoba zijn de Sierra de Cardeña y Montoro en de Sierra de Hornachuelos en liggen in het noorden, de Sierra Subbética ligt in het zuiden.

Córdoba heeft officieel een mediterraan klimaat, maar ondervindt veel invloed van een landklimaat en een oceaanklimaat. Het is de heetste stad van Spanje, op Úbeda na. De winters zijn mild, het vriest er zelden, en de zomers zijn extreem heet, elk jaar weer stijgt de temperatuur regelmatig boven de 40 graden Celsius. De gemiddelde jaartemperatuur is de hoogste van continentaal Europa. De verschillen tussen de maximumtemperatuur en minimumtemperatuur zijn erg hoog, dat is het tegenovergestelde van een Mediterraans klimaat. Ook al is het in de zomer ’s middags 38 graden, het kan soms ‘s nachts afkoelen tot slechts 18 graden Celsius.

Mocht je Cordoba willen bezoeken dan raad ik je aan om de zomermaanden te mijden en in het mooie voorjaar een bezoekje te plannen. Het is echt de moeite waard!

Cadiz

Men zegt dat de provincie Cadiz de mooiste witte dorpen van heel Andalusie heeft en bovendien de beste sherry ( Fino in het Spaans ) ter wereld!

In Cadiz is het een paradijs voor windsurfers door de stranden waar vaak veel wind staat. Een van de populairste, beschermde natuurgebieden van Spanje in deze provincie is het Sierra de Grazalema Natural Park.

Langs de kust van Cadiz tref je vele visserhavens aan, die opgericht werden door de Feniciërs, Grieken en Romeinen. Vandaag de dag is de kust van Cadiz een mekka voor vogelliefhebbers en iedereen die van een ruige kustlijn houdt. Het voordeel voor rustzoekers is de relatief weinig strandgangers in vergelijking met de Costa del Sol.

De provincie is heel gevarieerd en bevat tal van plaatsen die zeker een bezoek waard zijn, van het platteland rond Jerez de la Frontera tot de dorpen in Campo de Gibraltar. Wat een aanrader is om een route te nemen langs de witte dorpen en ontspannen aan de kust tussen Tarifa en Sanlúcar de Barrameda.

Cadiz is de meest zuidelijke provincie op het Iberische schiereiland. Het ligt op slechts 14 kilometer afstand van Afrika.

Het ligt prachtig in het zuidoosten aan de Atlantische Oceaan en in het zuidwesten aan de Middellandse Zee. In het zuiden ligt het aan de Straat van Gibraltar.

De heerlijke gastronomie van Cadiz is een verzameling van de meest smakelijke gerechten van Andalusië. De vangsten van de bergen en de zee, gecombineerd met uitstekende wijnen, zorgen voor een heerlijke culinaire ervaring. De lokale gerechten bevatten een breed scala aan vis en schaaldieren, inclusief de lokale langoustines uit Sanlúcar.

Almeria

De spaanse provincie Almeria is een onderdeel van de autonome regio Andalusië.

Gelegen in het meest oostelijke deel van Andalusië heeft Almeria een oppervlakte van ruim 8700 km2.
In de provincie Almeria wonen ruim 580.000 inwoners en heeft derhalve een bevolkingsdichtheid van ca. 66 inwoners per km2. De hoofdstad is Almeria, een stad met ruim 180.000 inwoners.

Almeria was van oorsprong een bloeiende havenstad tot dat deze in 1552 werd verwoest door een aardbeving.

Qua landschap en klimaat lijkt Almeria veel op “het wilde westen” vandaar dat er in Almeria ook diverse bekende westerns zijn opgenomen en er in Almeria nog diverse “western dorpjes” te bezoeken zijn. Vlakbij het spaans dorpje Tabernas liggen enkele van deze “pueblos del oeste”.

Momenteel is fruitteelt de belangrijkste bron van inkomsten en grote delen van het landschap worden in beslag genomen door de plastic kassen zodat in Almeria het fruit het gehele jaar verbouwd en geoogst kan worden.

In het zuidoosten ligt het natuurpark Cabo de Gata dat bekendheid geniet door ondermeer de reusachtige klippen van vulkanisch gesteente.

Jaen

Jaen is voor vele toeristen niet een heel bekende provincie maar oh zo de moeite waard om te bezoeken. Het heeft een schoonheid om “U” tegen te zeggen en de architectuur en monumenten in de dorpen en steden zijn van grote allure.

Je vindt uitgestrekte, glooiende landschappen met olijfbomen, die zich uitstrekken over een enorm gebied. Cadiz is de grootste  olijven en olijfolie producent ter wereld. Het is daarom geen wonder dat het ook de locatie is voor ’s werelds grootste vakbeurs voor olijven. Dit landschap wordt afgewisseld met schitterende kerken, kathedralen, paleizen en kastelen gebouwd in gotische, renaissance of barokke stijl.

De provincie Jaen heeft vele karakteristieke mooi wit gekalkte boerderijen en huizen, die fel afsteken tegen de opvallende oranje bodem.

De hoofdstad van de provincie is de gelijknamige stad van Jaén.

De Sierra Morena drukt zijn stempel op het Spaans landschap van de provincie Jaen. Een kloof in dit gebergte werd vooral in vroeger tijden gebruikt om vanuit het noorden Andalusie binnen te komen. Langs deze kloof zijn dan ook talrijke kastelen en uitkijkpunten te vinden in Jaen.

Qua natuurschoon is zeker het nationaal park Sierra de Cazorla de moeite waard om te bezoeken. Steile bergwanden, tot soms wel 2.000 m hoog worden afgewisseld met dichte bossen. Er leven vele wilde dieren waaronder meer dan 100 vogelsoorten en de zeldzame lammergier.

Huelva

De provincie Huelva is de meest westelijke provincie van Andalusie en wordt tot op heden door weinig toeristen bezocht. Het heeft zeker landschappelijk en cultureel gezien veel te bieden. Er heerst hier een heerlijk klimaat, met zachte winters. Er zijn hier diversen landschappen en ook een paar prachtige natuurparken. De provincie Huelva ligt aan de Atlantische Oceaan en grenst aan Portugal, Sevilla en Extremadura. De provincie Huelva wordt door de rivier de Guadiana in tweeën gedeeld.

Het bekendste natuurpark in Huelva is wel het prachtige natuurpark “Nationaal park Doñana”. Dit natuurpark is zeer belangrijk voor vele trekvogels zoals eenden, ganzen, ooievaars en lepelaars, etc, etc. Ook adelaars, gieren, flamingo’s, herten, wilde zwijnen en ook de zeldzaam voorkomende lynxen komen hier voor. Het natuurpark bestaat uit stranden, vaste en wandelende duinen, droge wallen, dennenbossen, zoetwater lagunes, zoutpannen. Een ander natuurpark is de Sierra de Aracena y Picos de Aroche, berggebied met veel citrusboomgaarden en eikenbossen een ideaal gebied voor veeteelt, hier vindt u ook de Iberische varkens.

In de provincie Huelva zijn ook een aantal plaatsen die te maken hebben met de ontdekkingsreizen van Columbus naar Amerika Vanuit Palos de la Frontera vertrok Columbus in het jaar 1492 om, naar het later bleek, Amerika te ontdekken. In Muelle de las Carabelas liggen replica´s van de vloot van Columbus, het vlaggeschip Santa Maria, de Niña en de Pinta. De laatste twee zijn zogenaamde karvelen, de Santa Maria is een kraak, een grotere versie van de karveel en het dorp El Rocío, waar elk jaar met Pinksteren honderdduizenden pelgrims uit heel Spanje naar toe komen om de Virgen del Rocío te eren.

De Romería del Rocio, een van de grootste bedevaarten van Spanje, verenigt jaarlijks met Pinksteren (Pentecontes) hondert duizenden pelgrims. Het lopen van El Camino zijn voor velen van grote waarde. En voor de vele broederschappen uit Andalucia is de Romeria del Rocio wel een het belangrijkste evenement van het jaar. Campings en hotels zijn al jaren in vooruit vol geboekt de camping kan u zomaar tot 450 euro per nacht kosten.

Huelva is de hoofdstad van deze gelijknamige provincie, die zich bevindt bij de samenvloeiing van de rivieren Tinto en Odiel, zo’n 90 km ten westen van Sevilla, de hoofdstad van Andalusië. De Huelva was een trefpunt van verschillende culturen en beschavingen.